70% dintre tinerii români au fost hărțuiți pe internet, arată un studiu realizat recent. O parte din vină o au și părinții: 62% dintre aceștia au declarat că nu urmăresc activitatea copiilor pe internet, iar peste 95% au recunoscut că nu știu să filtreze sau să blocheze site-urile cu conținut dăunător.
O adolescentă a povestit, pentru site-ul stirileprotv.ro, că s-a „împrietenit” pe Facebook cu un bărbat care a început să-i ceară poze cu ea goală sau chiar favoruri sexuale. Lovit de refuzul fetei, bărbatul a copiat pozele deja încărcate pe profilul tinerei – și acestea destul de deocheate – și le-a postat pe un site de matrimoniale. Link-ul a ajuns la colegi, iar tânăra a avut de suferit, dar până la urmă și-a învățat lecția și a șters de pe Facebook imaginile cu ea în costum de baie.
Gabriela Alexandrescu, președintele Organizației „Salvați Copiii”, a declarat că în fiecare lună se primesc mii de sesizări privind hărțuirea copiilor și a tinerilor pe internet, majoritatea sesizărilor fiind făcute chiar de către victime.
O altă sursă de pericol pe internet o reprezintă concursurile false, „dotate” cu premii incredibile, care îi atrag în capcană pe utilizatorii avizi de un câștig rapid și îi fac să descarce viruși periculoși, care le pot fura datele personale.
De asemenea, 200.000 de români și-au instalat o aplicație care promitea că le va spune cine le-a vizitat profilul de Facebook. De fapt, ei au descărcat un virus care a început să posteze mesaje în numele lor, notează stirileprotv.ro.